Friday, April 06, 2012

Jadikan Dugaan itu Gula-Gula...

Bila hidop, masalah turut hidop bersama kita.. Apa gunanya masalah? Sebenarnya masalah boleh menjadi kunci kepada sesuatu yang baru atau yang lebih baik.. Bergantung kepada kebijaksanaan orang yang menggunakan masalah itu..

Analoginya mudah: Soalah matematik sah-sah la satu masalah, yang akan menyusahkan otok kita ni.. sah2! tapi jawapan yang dicari ibarat kunci untuk kita maju setapak, menjadi seorang yang lebih baik.. 

Bagi ambo, setiap masalah boleh ditangani.. Cuma perlu BIJAK dan TENANG.. 

"Orang yang bijak adalah orang yang mampu menukarkan sesuatu 
masalah kepada satu alat yang berguna kepadanya"

Minda memainkan peranan penting dalam mengawal masalah dalam diri.. Tapi, bagaimana nak membentuk minda yang diperlukan?

a)  Kejutkan HATI sebelum kejutkan MINDA anda.
b) Istiqomah dalam  BERAMAL SOLEH..
c) Jadikan SABAR sebagai teman..
d) Tingkatkan ILMU dalam diri..

Bagi Ambo semua ini boleh dicapai asalkan ada keinginan yang tinggi.. Allah CINTA akan orang-orang yang melangkah kearah kebaikan.. Masakan Allah yang selama ini kita sebut setiap kali solat yang maha pengasih lagi maha penyayang akan hanya melihat hambanya teros dalam kekusahan sesudah segala keringat dan usahanya ditempur dalam perjuangan.. Jadi setiap kali diuji usah teros berpaling tetapi teroskanlah menadah dan bertempur agar yang bergelar yang maha pengasih lagi maha penyayang itu memberi KEKUATAN dan disusuli KEJAYAAN kepada kita.. InsyaAllah..

Hadis yang dikongsi oleh kawan Ambo di USIM :

"Barang siapa diuji lalu bersabar,
diberi lalu bersyukur,
dizalimi lalu beristigfar,
maka bagi mereka keselamatan 
dan mereka tergolong dalam
orang-orang yang mendapat hidayah"
(HR Al-Baihaqi)

**Mahalnya harga hidayah ALLAH tidak terbeli oleh isi bumi..#masalah meja stdy yg macam kapal pecah.... (gambar hiasa)...

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

hu.. ha.. hu ha