Saturday, December 13, 2014

Something that Killing, But take it as a Sword..

Berapa bulan sudah aku tak menulis blog.. iya, dalam waktu paling sibuk la akan tertulisnya blog.. now I will enter my study week.. Wish me luck and send some Dua to me.. Allah maha mendengar..

Okay, dalam dua tiga bulan nie, ak cuba untuk blance pengajian dengan kerja-kerja luar.. Aku berserah saja pada Allah, moga  dgn doa,Dialah yg sebaik2 perancang.. Aku just usha yg termampu..

Banyak orang aku jumpa & bercakap, sebagai sumber menambah ilmu dan mematangkan diri.. seperti moto kehidupan ku "biar napok bodo, asal kita celiko".. It's mean that biar la penampilan kita org nk pandang macam mana pom, asalkan pemikiran kita A+, unik, pantas dan bijak!.

Biasanya aku banyak bercakap dgn org yg lebih makan garam, otai, org yg berjawatan, org yg berkedudukan.. It's good, because we can create some branch on our mind.. 

Tapi..
Tapi..
Tapi..

Kedudukan kita dan kerja buat kita selalu direndahkan dan diusik-usik...  
Yes, itu adalah satu jalan pembelajaran.. but what do you excepted from 21 years old boy?
Saya tahu kamu pom melalui jalan yg susah untuk ke atas (maybe),
But for me, I just follow the flow and use any resources that I have..
 So, what resources that I have? What you have?. Kelantanese said "Demo Kecek Sedak"

I give an example, Sy ad duit, duit yg saya kerja setiap cuti sem, jadi buruh binaan,, sy boleh beli Iphone seperti rakan-rakan yang lain, sy mampu beli baju2 cantik dan mahal seperti yg lain.. 
But I save it.. Upgrade kandang2 kat rumah, beli biri2, beli lembu, give some to others people..
Kandang saya buat sendiri dengan tulang 4 kerat, biarpum sy budak yg xtau apa2 pasal pembinaan.. Sy just ikut ilham.. Who want to help? Nobody! My dad is a teacher, Alhamdulillah banyak menolong,, Tolong hulur atap, dia nk panjat xbole, perut membelon.. Tolong paku2..My dad a very nice guy..

Then come otai2, rich people, said that, said this, 
Said about marketing,
Said about feed,
Said about breed,
Said about operational..
Said about bla3.. 

So, do you know what resources,condition, and time that I have? I solve it dgn apa yg ada..
Stand by my self.. Some time with one leg, half leg, what they know? Talk?
 Mujur ada Allah dgn Keluarga yg meniup semangat..
So some time otai, and big people can kill u.. but I take that as a challenges... Sebab itu kadang2 aku diam dalam berbicara.. Diam lebih baik dari bercakap dalam beberapa situasi..
Kita berkerja dengan cara yg tersendiri, kerana hanya kita yg tahu segala kelemahan dan kekuatan dalam diri.
Syukur dan taat didahulukan,
Kejayaan akan menyusul, itu janji Allah..
Jom kita berjuang!!






Doing PD and collect some blood


New card, upgrade to 2.0

My big Family, SBH


Some of my good friends.. very nice and cool people.. 






Thursday, August 28, 2014

Cuti Sem..

Bismillah,

  Kali nie, cuti sem yang penuh dengan pengisian. Aku malas nak type panjang-panjang, mungkin bole expresikan melalui point dan gambar.. kan sonang..

1) Buruh Separuh Masa, buat house untuk biri-biri, slow sebab buat sendiri, mugkin x cukup masa sebelum sem nk start kita try buat sepantas mugkin..



2) Cikgu Ganti, pagi aku g sekolah ajar budak2, Math darjah 4, BM darjah 3.. Bole tahan azabnya sebab ngajar kelas corot2.. Tapi aku lagsung tak bagi muka kat budak2, aku garang, kalau tak diorang rasa bole makan cikgu nie, mula la pijak2 kepala.. Pengalaman penting, tu jea tujuan aku. Then aku bole rasa susahnya seorang cikgu.








3) Beli Kereta baru, (ALHAMDULILLAH).. Aku minat sgt pickup track 4x4, so memang kegilaan tuk drive sebuah kereta yg gagah.. Aku bagi nama Khaled al-Waled atas kegagahan dia..





4) Aku buat bahagian korban tahun nie, licin habis bahagian.. Ramly dan Nwakame




5) Besday aku, mujurlah hari jadi aku selalu dalam cuti sem.. jadi selamatlah dari ancaman member2 yang marabahaya setiap kali ada besday.. fuhhhh.. tapi sambut sorang2 la.. makan meggi je malam tu.. masak pizza dan fell like forever alone.. 





6) Biri-biri kembar, aku bagi nama Qassam sekor, sekor lagi aku buat2 xtahu nama apa. Aku pom tanya la pendapat orang dalam internet, macam2 nama diorang bagi, kah3.. banyak yg kelakar. tapi ada sorang jer yg bagi nama yg betol, memang ebat la..dah dia srang jea betol.. Jadi nama nya Izzudin.. Nama penuh pejuang palestin tu sebenarnya Izzudin al-Qassam.. Mekasih yg mencuba.. xramai yg peka sebenarnya..



7) Aku buat SIEP di sarang burung walid. Burung Layang2 dan Burung Walid adalah berbeza, xsempat nk terangkan perbezaan dan kenapa tersangat mahalnya sarang burung walid dalam entry ini. Ramai kawan aku buat SIEP di ladang grand2, di Klinik Vet swasta dan macam2 lagi.. Aku just pilih yang simpe untuk tulis report sebab aku xde mase nk kerja lama dalam industri..




Ok la, tak reti taip panjang2, Assalamualikum..

Friday, June 27, 2014

Su.Su.

Dalam pembesaran haiwan ruminant ada satu part yang penting untuk kita lihat iaitu Colostrum, ia adalah sangat penting sehingga kadang-kadang ia dikenali sebagai "Liquid Gold".. Ia nya dihasilkan dalam tempoh lebih kurang 24 selepas kelahiran.

Semua haiwan mamalia menghasilkan colostrum. Susu ini sedikit pekat dan kekuningan atau coklat . Colostrum dia kaya dengan tenaga, protein, vitamin dan mineral. Paling penting, ia mengandungi antibodi ibu yang membantu melindungi bayi yang baru lahir dari patogen pada awal hayatnya. Manusia pom menghasilkan benda nie tapi aku tak sure apa nama sainstific dia atau sama, "colostrum". Kalau kat kampung, aku tanya mak aku dia paggil "Getah Timun", wahhhhh, hebat orang Melayu bagi nama..

Pemberian colostrum ini amat penting untuk anak haiwan ternakan atau pets anda untuk imune dari penyakit untuk menghadap hari membesar. Ada info tentang colostrum dalam skop manusia atau wanita?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

hu.. ha.. hu ha